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  1. 紀要
  2. 日本女子体育大学スポーツトレーニングセンター紀要
  3. Vol.27

高校野球選手を対象とした主食とたんぱく質摂取に関する記録を用いた食育実践

https://doi.org/10.34349/0002000061
https://doi.org/10.34349/0002000061
f0fef1bf-f791-4065-a84f-7b4b12eb8824
名前 / ファイル ライセンス アクション
nichijo_stc_kiyo27-01.pdf nichijo_stc_kiyo27-01.pdf (596 KB)
Item type 紀要論文(1)(1)
公開日 2024-04-05
タイトル
タイトル 高校野球選手を対象とした主食とたんぱく質摂取に関する記録を用いた食育実践
言語 ja
タイトル
タイトル Recording protein intake as effective food education for high school baseball players
言語 en
作成者 國吉, 波奈

× 國吉, 波奈

ja 國吉, 波奈

ja-Kana クニヨシ, ハナ

en Hana, KUNIYOSHI

日本女子体育大学大学院(大学院生)

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古泉, 佳代

× 古泉, 佳代

ja 古泉, 佳代

ja-Kana コイズミ, カヨ

en Kayo, KOIZUMI

日本女子体育大学(教授)

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菊川, 理子

× 菊川, 理子

ja 菊川, 理子

ja-Kana キクカワ, ミチコ

en Michiko, KIKUKAWA

東京経営短期大学経営総合学科(助教)

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中靏, 文菜

× 中靏, 文菜

ja 中靏, 文菜

ja-Kana ナカヅル, アヤナ

en Ayana, NAKAZURU

日本女子体育大学(助手)

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三浦, 大地

× 三浦, 大地

ja 三浦, 大地

ja-Kana ミウラ, ダイチ

en Daichi, MIURA

我孫子二階堂高等学校(教諭)

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主題
言語 en
主題Scheme Other
主題 food education
主題
言語 en
主題Scheme Other
主題 recording protein intake
主題
言語 en
主題Scheme Other
主題 baseball
内容記述
内容記述タイプ Abstract
内容記述 【Introduction】The purpose of this study was to clarify whether remembering to record the intake of grain dishes and protein sources every day is an effective food education for high school baseball players.
【Methods】The study involved 16 male high school students who were members of a district-level baseball team. Food education activities were conducted between April 2022 and June 2022. The food education program encompassed lectures, cooking practice, and the documentation of protein intake, all aimed at promoting the concept of “Enhancing strength through increased protein consumption!”
Data from meal records were analyzed using a paired t-test to examine changes in the proportion of grain dishes and protein consumed at the same time before and after the lecture.
Body composition and physical fitness assessments were conducted both in January and June. Body composition assessments included measurements of body weight, fat mass, and lean mass. Physical fitness measurements involved evaluating grip strength, back muscle strength, vertical jump performance, and medicine ball back throw distance. Data from both body composition and physical fitness assessments were analyzed using an unpaired t-test for groups with and without recording.
【Results】In the dietary records, six participants showed an increase in the percentage of simultaneous intake of grain dishes and protein after the lecture compared with before the lecture. Five of the 6 participants showed changes at breakfast and lunch.
Regarding body composition, a statistically significant difference was observed in body weight and fat mass.The body weight and fat mass of the recorded group were considerably higher than those of the non-recorded group.
These results suggest that remembering to record the intake of grain dishes and foods containing protein every day would be effective for high school baseball players to lose weight, who tend to have a high body weight and fat mass.
言語 en
出版者
出版者 日本女子体育大学スポーツトレーニングセンター
言語 ja
日付
日付 2024-03-31
日付タイプ Issued
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.34349/0002000061
ID登録タイプ JaLC
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12732635
書誌情報 日本女子体育大学スポーツトレーニングセンター紀要

巻 27, p. 1-8, 発行日 2024-03-31
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Ver.1 2024-04-05 06:51:39.422195
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